ESBART MARBOLENY

 

L’Esbart Marboleny va fer la seva presentació oficial al mes d’abril de 1983. Ha actuat arreu del Principat, així com també a Aragó, Andalusia, Astúries, Extremadura, Madrid, Galícia, País Basc, País Valencià o les Illes Balears, amb un llarg etcètera al darrera. No es pot obviar la seva participació en festivals internacionals de països com Taiwan, Canadà, Xipre, Itàlia, Romania, Croàcia, Sèrbia, Iugoslàvia, Portugal, França, Anglaterra, Irlanda, Mèxic, Estats Units, Bulgària o Àustria.

 

El repertori de danses que ofereix és originari dels Països Catalans. També ballen, però, diverses danses de creació pròpia d’arrel tradicional. L’Esbart Marboleny està format per prop de 200 dansaires distribuïts en diferents grups.

HISTÒRIA

L’any 1981 el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny es va plantejar la creació de l’esbart dansaire. Dos anys després, concretament el 10 d’abril de 1983, l’Esbart Dansaire Marboleny es presentava oficialment amb una ballada a Les Preses. Era tot just l’inici d’un projecte que començava a donar els seus fruits el 1985.

Va ser llavors quan l’esbart va començar a caminar. Un intercanvi amb el Grup Folklòric Rondala des Plà, de Petra (Mallorca), i la participació a les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya es van convertir en les primeres activitats de l’esbart. Durant la dècada dels 80 l’Esbart Dansaire Marboleny es va dedicar a portar les danses catalanes arreu del Principat i arreu del món, amb diverses gires per França, Itàlia, Portugal, Croàcia i Sèrbia.

L’estiu de 1990 l’esbart se’n va anar de gira durant un mes pels Estats Units i Mèxic. Els 90 van ser anys plens de novetats i nous projectes. Es va crear l’Escola de Dansa, amb la voluntat d’iniciar els nens i nenes en la dansa popular catalana. L’esbart va començar a comptar amb la col·laboració de l’etnocoreògraf Manuel Cubeles i la musicòloga Pilar Lòpez, una col·laboració que encara es manté avui dia i amb la que l’esbart va fer un salt qualitatiu que es va fer patent de seguida.

Durant aquests anys van ser moltes les propostes que es van portar a escena: el “Retaule Berguedà”; l’espectacle “Dansem, de la candelera a la tardor”, amb l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes; ”Corrandes – danses i  cançons”, amb l’acompanyament del grup de música tradicional el Til·ler, “Contrastos” o “Indrets”. L’escola de dansa continuava també ben activa. A finals dels 90 estrenava l’espectacle “La dansa més bonica del món” amb el grup d’animació infantil País de Xauxa i els balladors de l’escola visitaven Andalusia, França i Galícia i Portugal.

Encetat el nou mil·lenni van seguir les estrenes del cos de dansa: la “Moixiganga de Lleida, estrenada al temple de la Sagrada Família de Barcelona; l’espectacle “Símbols”; la proposta “Saturnals o l’absurd de la disbauxa”; l’experiència “Trium”, juntament amb l’Esbart Santa Tecla de Tarragona i el Ciutat Comtal de Barcelona, i l’estrena de “Contradanses i minuets de l’arxiu musical de la Capella de Sant Esteve d’Olot”, amb l’orquestra de cambra de la Capella de Sant Esteve.

L’any 2005 es va reestructurar l’escola de dansa. Se’n van ampliar els continguts i es va començar a denominar Marboleny Escola. La secció juvenil va passar a ser Marboleny Jove. I aquest mateix any, Marboleny Jove va viatjar fins a Taiwan. L’any següent fins al Quebec, al Canadà.

Al 2006 l’esbart s’instal·lava a l’Espai de dansa d’arrel tradicional de Les Preses i l’any següent, en motiu del centenari del naixement i el cinquantenari de la mort del compositor empordanès Joaquim Serra, l’Esbart Marboleny va estrenar “La difícil senzillesa -univers musical de Joaquim Serra-“, una proposta que combina la dansa, la música i les projeccions audiovisuals. Amb tot, prop de 30 anys treballant per la dansa catalana d’arrel tradicional.

febrer 2021
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728