GRUP DE RECERCA

 

grup-de-recerca-marbolenyEl Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa (GRFG) va néixer a Les Preses l’any 1992, amb l’objectiu de treballar i aprofundir en els diferents àmbits de la recerca de caràcter folkllòric a l’àrea d’influència de la Garrotxa.

Ja des de la seva creació, es va constituir com una secció del  Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, convertint-se en hereu de l’antiga Secció d’Arxiu i Recerca que el Marboleny havia creat l’any 1990.

Ja des de la seva fundació, es van crear tres grans àrees de treball:

LLEGENDES I RONDALLES (Literatura oral)

DANSES I ENTREMESOS (Dansa)

A través de la recerca s’ha treballat en la recreació de danses i entremesos de diferents pobles de la Garrotxa, com per exemple el Ball de Pabordes de Santa Pau, el Ball d’en Serrallonga de Tortellà, el Ball de Nans dels Hostalets d’en Bas, el Ball del Triai i El Gallerut d’Olot, o el Ball Nou de Sant Ferriol d’Olot, entre altres.

També s’han editat dos discos compactes: Danses i entremesos de la Garrotxa (Volum I i II)

L’any 1998 el Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa va col·laborar en l’edició del llibre “Faràndula de la Garrotxa”, dedicat als entremesos propis de les celebracions festives a la comarca de la Garrotxa (Edicions Municipals de l’Ajuntament d’Olot. Olot, 1998).

CANÇONS I TONADES (Etnomusicologia)

És l’àrea de treball que ha fet més camí en el seu treball de recerca, amb 900 fonogrames dipositats actualment a la Fonoteca de Música Tradicional Catalana. Ha estat un treball de recerca etnomusicològica realitzat amb diferents fases de treball:

  • la primera, del 1992 al 1993
  • la segona, del 1994 al 1995
  • la tercera, del 1996 al 2000

Actualment s’està treballant en la quarta fase, amb nous materials. Aquest treball de recerca etnomusicològica a la Garrotxa i rodalies ha estat becat tres vegades pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i s’ha portat a terme amb l’assessorament de l’equip tècnic de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana.

Cançons i tonades de la Garrotxa ha realitzat més de 200 entrevistes a 84 informadors de la Garrotxa i la seva àrea d’influència.

De tot aquest treball n’han sorgit diverses publicacions com “Fonso de Lliurona –l’acordionista del Pirineu” (1997), “Les cançons d’en Surracans” (2004) o “D’aquí estant veig una estrella –cançons i tonades tradicionals de Riudaura” (2006).

Des del 1997 el Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa organitza, en el marc de l’Ésdansa, el Festival Internacional de Música i Dansa de Les Preses, la Trobada de Cantadors i Sonadors, una proposta on comparteixen escenari els cantadors de tradició oral que ho desitgen (molts dels quals són col·laboradors i informadors de les recerques del Grup de Recerca) i grups de música d’arrel tradicional.

novembre 2020
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30