Història

La trajectòria del Cercle Marboleny s’ha de dividir en dues etapes.

1976-1983
La principal activitat del Cercle Marboleny durant aquest anys va ser la Colla Sardanista, que es va proclamar campiona diversos anys consecutius als Campionats Provincials. Els anys de sardanes es van acabar quan l’entitat va rebre el Bàsic d’Honor del Campionat de Catalunya de Colles Sardanistes. La colla va participar en 158 concursos, en 86 dels quals va obtenir el primer lloc. Els directors tècnics en aquesta època d’or de Marboleny van ser Enric Plana i Robert Renedo.

a partir del 1983…
El pes de l’entitat recau sobre l’ Esbart Dansaire. Els primers passos de l’esbart van ser l’any 1981, de la mà de Florenci Pla, exdirector de l’Esbart Dansaire de Ripoll. Però es va presentar oficialment el 83 amb una ballada a Les Preses i sota la direcció de Frederic Gaude i Vinyes, dels Ballets de Catalunya de Barcelona. Al mateix any l’entitat va rebre l’Almorratxa d’Or, màxim guardó que atorga l’Obra del Ballet Popular als esbarts.
També l’any 83 el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny va crear el Festival Internacional de Música i Dansa de Les Preses, una aposta per l’intercanvi de cultures.
I nou anys més tard, el 1992, l’entitat es va marcar un nou objectiu: conservar i recuperar la memòria viva de la Garrotxa. Va néixer el Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa.

Si vols dades més concretes, aquí tens la cronologia del Cercle Marboleny:

Cronologia del Cercle

1976

Es funda el Cercle Folklòric i Cultural Marboleny.
Entra en funcionament la Colla Sardanista de l’entitat.

1977

El 22 de maig es presenta la Colla Sardanista Marboleny.
La Colla participa als campionats Provincials i Lliure de Colles Sardanistes i esdevé Campiona  Provincial de les comarques gironines.

1979

La Colla assisteix al Concert de Cloenda del Campionat de Colles Sardanistes amb la  Principal de la Bisbal, un concert que compta amb la presència del Conseller de Governació  de la Generalitat de Catalunya en aquell moment, Sr. Joan Vidal i Gayolà.

1980

La Colla Sardanista Marboleny torna a conquerir el Campionat Provincial. Durant aquest any, la colla també aconseguirà el Campionat de la Zona A.
Tot plegat anima a l’entitat a crear una colla juvenil, la Marboleny Jovial.

1981

Els sardanistes del Marboleny aconsegueixen ser Campions del Bàsic Gran del Campionat de Catalunya. Es proclamen també Campions Provincials.
El Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny es comença a plantejar la creació d’un esbart dansaire.

1982

La Colla Sardanista es torna a proclamar Campiona Provincial. A més, participa al Concurs de Colles Sardanistes a Barcelona (Poble Espanyol) i es fa amb el Trofeu SS.MM els Reis d’Espanya. La colla se situa al quart lloc de la classificació al Bàsic d’Honor del Campionat de Catalunya de Colles  Sardanistes.

1983

La Marboleny participa a Concursos Lliures. A més aconsegueix el premi “Almorratxa d’Or” atorgada per l’Obra del Ballet Popular de  Barcelona.
El 10 d’abril se celebra la presentació oficial de l’Esbart Dansaire Marboleny.
A l’agost se celebra la primera edició del Festival Internacional de Música i Dansa de Les Preses, organitzat pel Cercle Marboleny.

1992

Comença a funcionar el Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa.

1996

20è aniversari de l’entitat. Durant tot l’any, l’entitat celebra diversos actes per celebrar-ho.

1998

Gestió de la Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Comarca de la Garrotxa.

2000

S’actualitza la imatge, els estatuts i la denominació de l’entitat. A partir d’ara serà el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny.

2001

El 31 de març es presenten les activitats que es duran a terme al llarg de l’any per celebrar el 25è aniversari de Marboleny. Destaquen:

  • Concert d’aniversari amb Lluís Llach, durant la Festa Major de les Preses.
  • Espectacle itinerant del 25è aniversari amb la participació dels antics i actuals dansaires del Marboleny.
  • Sopar d’aniversari. Hi assisteixen 400 antics i actuals dansaires.
  • Estrena de Símbols al Teatre Principal d’Olot.
  • Estrena de Saturnals al Concert de Música Catalana del Festival de Peralada.
  • Presentació de la primera pàgina web del Marboleny.
  • Edició del cd “Marboleny 25 anys”.

2002

S’inicien els treballs del projecte “La Dansa ens uneix” del programa de la Unió Europea Interreg IIIa.

El 9 de març es presenta el Cd “Danses d’Arrel Tradicional”.

2006

Celebració del 30è aniversari de Marboleny.
El Cercle Marboleny es converteix en pregoner de la Festa Major de Les Preses.
El dissabte 21 d’octubre s’inaugura l’Espai de Dansa d’Arrel Tradicional, un centre pioner per el treball de la dansa catalana d’arrel tradicional, que gestiona el Cercle Marboleny. L’Hble Sr. Joaquim Nadal, Conseller de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Ferran Bello, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat, el Sr. Ferran Cordón, Delegat del Govern de la Generalitat a Girona, el Sr. Josep Quintanas, dels SSTT de Cultura de la Generalitat a Girona i la Sra. Esther Pagès, alcaldessa de Les Preses, presideixen l’acta inaugural del nou espai, on la Paraula, la Música i la Dansa en són els protagonistes.

2008

L’Espai de dansa acull l’exposició “Un cub de mil cares”, un reflex de la situació dels joves de la Garrotxa.
El 6 de juny, el Centre d’Iniciatives Turístiques d’Olot, el CIT, guardona el Cercle Marboleny als Premis Garrotxí de l’Any, dins la categoria de Millor Iniciativa Social. I a finals d’any els Premis Ateneus premien l’Ésdansa 2008.

2009

L’Esbart estrena l’espectacle “Aigua“, amb el músic Xavi Múrcia i la cantant Mirna. La proposta, que converteix les danses en cançons, rep el Premi a la Creativitat en Cultura Popular i Tradicional a la nit dels Premis Ateneus 2009. La Federació d’Ateneus de Catalunya premia així la tasca de creació, renovacio i difusió de l’espectacle.

Neix el portal www.endansa.tv.

2010

A l’Espai de dansa s’inicia un nou Taller de Dansa Tradicional Catalana per adults, amb una vintena de participants.

El programa Endansa es comença a emetre a través de 13 televisions locals de la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya.

2011

Al maig l’esbart + Xavi Múrcia i Mirna interpreten l’espectacle “Aigua” al Palau de la Música Catalana davant de 1.500 persones. Al juliol s’estrena “Comte Arnau“, la producció més ambiciosa de l’Esbart Marboleny, una proposta de dansa catalana d’arrel tradicional en forma de ballet argumental.

L’Espai de dansa estrena una nova sala d’assaig de 75m².