L’any 1981 el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny es va plantejar la creació de l’esbart dansaire. Dos anys després, concretament el 10 d’abril de 1983, l’Esbart Dansaire Marboleny es presentava oficialment amb una ballada a Les Preses. Era tot just l’inici d’un projecte que començava a donar els seus fruits el 1985.

Va ser llavors quan l’esbart va començar a caminar. Un intercanvi amb el Grup Folklòric Rondala des Plà, de Petra (Mallorca), i la participació a les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya es van convertir en les primeres activitats de l’esbart. Durant la dècada dels 80 l’Esbart Dansaire Marboleny es va dedicar a portar les danses catalanes arreu del Principat i arreu del món, amb diverses gires per França, Itàlia, Portugal, Croàcia i Sèrbia.

L’estiu de 1990 l’esbart se’n va anar de gira durant un mes pels Estats Units i Mèxic. Els 90 van ser anys plens de novetats i nous projectes. Es va crear l’Escola de Dansa, amb la voluntat d’iniciar els nens i nenes en la dansa popular catalana. L’esbart va començar a comptar amb la col·laboració de l’etnocoreògraf Manuel Cubeles i la musicòloga Pilar Lòpez, una col·laboració que encara es manté avui dia i amb la que l’esbart va fer un salt qualitatiu que es va fer patent de seguida.

Durant aquests anys van ser moltes les propostes que es van portar a escena: el “Retaule Berguedà”; l’espectacle “Dansem, de la candelera a la tardor”, amb l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes; ”Corrandes – danses i  cançons”, amb l’acompanyament del grup de música tradicional el Til·ler, “Contrastos” o “Indrets”. L’escola de dansa continuava també ben activa. A finals dels 90 estrenava l’espectacle “La dansa més bonica del món” amb el grup d’animació infantil País de Xauxa i els balladors de l’escola visitaven Andalusia, França i Galícia i Portugal.

Encetat el nou mil·lenni van seguir les estrenes del cos de dansa: la “Moixiganga de Lleida, estrenada al temple de la Sagrada Família de Barcelona; l’espectacle “Símbols”; la proposta “Saturnals o l’absurd de la disbauxa”; l’experiència “Trium”, juntament amb l’Esbart Santa Tecla de Tarragona i el Ciutat Comtal de Barcelona, i l’estrena de “Contradanses i minuets de l’arxiu musical de la Capella de Sant Esteve d’Olot”, amb l’orquestra de cambra de la Capella de Sant Esteve.

L’any 2005 es va reestructurar l’escola de dansa. Se’n van ampliar els continguts i es va començar a denominar Marboleny Escola. La secció juvenil va passar a ser Marboleny Jove. I aquest mateix any, Marboleny Jove va viatjar fins a Taiwan. L’any següent fins al Quebec, al Canadà.

Al 2006 l’esbart s’instal·lava a l’Espai de dansa d’arrel tradicional de Les Preses i l’any següent, en motiu del centenari del naixement i el cinquantenari de la mort del compositor empordanès Joaquim Serra, l’Esbart Marboleny va estrenar “La difícil senzillesa -univers musical de Joaquim Serra-“, una proposta que combina la dansa, la música i les projeccions audiovisuals. Amb tot, prop de 30 anys treballant per la dansa catalana d’arrel tradicional.

Cronologia de l’Esbart

1981

El Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny es planteja la creació de l’esbart dansaire.

1983

El 10 d’abril es presenta oficialment l’Esbart Dansaire Marboleny amb una ballada a Les Preses.

1985

L’Esbart comença a caminar. Al mes de novembre fa un intercanvi amb el Grup Folklòric Rondala des Plà, de Petra  (Mallorca). També participa a les Jornades Internacional Folklòriques de Catalunya.

1986

Participa al Festival de Roc Amadour a França.

1987

Participa al Festival Folkoristico Citta di Castrovillari, Itàlia, on obté el segon premi de la classificació. També participa al Festival Folklòric Internacional de Cànoes, a la Catalunya Nord. I, per segona vegada, té un lloc a les Jornades Internacionals Folklòriques de  Catalunya.

1988

Participa al Festival de Licodia-Eubea, a l’illa de Sicília. Aprofita el viatge per prendre part a diversos Festivals de la Regió de Castrovillari, al sud  d’Itàlia, i al Festival Folkloristico di Morolo, a Roma. Assisteix a les festes de Saragossa, les festes del Pilar. L’esbart participa en la inauguració del monument a la Pau.

1989

Any de gires. Participa al Festival da Cidade do Porto i fa una gira pel nord de  Portugal. Inicia una Gira per Croàcia i Sèrbia. Assisteix al Festival de Pedrola, a Aragó.

1990

L’esbart dur a terme diverses actuacions a la Festa Major de Laudio (Araba) i fa una gira per la resta del  País Basc. A l’estiu inicia un mes de gira pels EE.UU i Mèxic, d’on es destaquen actuacions a les ciutats de El Paso, Ciudad Juárez, Monterrey, Zacatecas,  Ciudad Delicias, Ciutat de Mèxic o Dallas. Tercera participació a les Jornades Internacionals Folklòriques de  Catalunya.

1991

Es crea l’Escola de Dansa amb la voluntat d’iniciar els nens i nenes en la dansa popular catalana. L’escola comença la seva activitat amb la participació al Festival Folklórico Villa de Alcorcón, a Madrid. També fan una gira per Eïvissa i Mallorca.

1992

El Cos de Dansa torna a participar a les Jornades Internacionals Folklòriques de  Catalunya. Ja és la quarta. L’esbart, acompanyada de la Cobla Jovenívola de Sabadell, visita Normandia (França).

1993

Aquest any es produeix a l’esbart un punt d’inflexió amb l’entrada de l’etnocorègoraf Manuel Cubeles i Solé i la musicòloga Pilar López i Arcos. Amb tots dos l’esbart fa un salt qualitatiu que es fa patent al mateix any amb l’estrena del “Retaule Berguedà” al Teatre Principal d’Olot. L’Esbart participa al Festival Internacional d’Irlanda.

1994

Estrena de “DANSEM, de la Candelera a la Tardor” al Festival Internacional de Música de Peralada. L’estrena va seguida d’una gira per tot el territori català. El Cos de Dansa participa al Festival Internacional de Dansa d’Oporto i de   Lisboa (a Portugal). Les seccions juvenil i infantil viatgen a Formentera.

1995

Continua l’espectacle “DANSEM, de la Candelera a la  tardor”. Entre altres llocs, s’actua al Teatre Municipal  de Girona. L’esbart fa una gira per Romania.

1996

El 13 de juliol es presenta a Les Preses l’espectacle” CORRANDES -danses i  cançons”, amb l’Esbart Dansaire Marboleny i el grup de música tradicional el  Til·ler. Actuacions a la ciutat francesa de Marsella.

1997

Presentació de l’espectacle “Contrastos” al Teatre Principal  d’Olot. Participació al Festival Internacional de Jaca i viatge al País Basc. Les seccions infantil i juvenil viatgen a Andalusia.

1998

Presentació de l’espectacle “Indrets”  al pati de l’Hospici  d’Olot. El Cos de Dansa emprèn una gira artística per Mèxic i els Estats Units. Les seccions infantil i juvenil fan la seva presentació de temporada al Centre Cultural de Les  Preses. I participen al Festival de Montreal (França).

1999

L’Escola de dansa, les seccions infantil i juvenil i el grup d’animació infantil País de Xauxa estrenen “La dansa més bonica del món”. L’espectacle és seleccionat  per participar a la Fira d’Arrel Tradicional de Manresa. Mentre el cos de dansa participa al Festival Internacional Folklòric de Gijón, a Astúries, les seccions infantil i juvenil preparen una gira artística per Galícia i Portugal.

2000

Estrena de la “Moixiganga de Lleida” al temple de la  Sagrada Família de Barcelona. Presentació de l’espectacle Símbols. Amb aquesta proposta, l’esbart torna a ser seleccionat per participar a la Fira d’Arrel Tradicional de Manresa.

2001

El 27 d’abril, en motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dansa, estrena de la trilogia completa de l’espectacle “Símbols” al Teatre Principal d’Olot. Inclou tres coreografies: Pelegrinatge, Retaule de la Passió i Retaule Berguedà. L’espectacle és enregistrat per TVC i emès en diverses ocasions pel programa Nydia. El 6 de juliol, estrena de “Saturnals o l’absurd de la disbauxa” al Festival de Música del Castell de Peralada, amb acompanyament de les cobles La Principal de la Bisbal i Mediterrània, sota la direcció musical de Pilar López i amb la idea argumental i coreogràfica de Manuel Cubeles i del grup 4×1 de Marboleny. Al mes d’octubre les seccions infantil i juvenil participen a la primera edició del Festival Folklòric “Ciutat d’Eïvissa”.

2002

L’1 de juny Marboleny participa a la “Trobada de danses religioses” a l’abadia de Montserrat amb les danses “Pelegrinatge” i “Retaule de la Passió”. Al 6 de juliol, estrena de “Saturnals o l’absurd de la disbauxa” al Teatre Nacional de Catalunya, dins els actes de celebració del centenari dels esbarts dansaires. Al 14 de setembre, presentació de “Trium – Tres propostes de dansa”, una proposta conjunta entre l’Esbart Marboleny, l’Esbart Santa Tecla de Tarragona i el Ciutat Comtal de Barcelona. La presentació es fa al Teatre Metropol de Tarragona, a l’Auditori de les Cotxeres de Sants de Barcelona i al Teatre Principal d’Olot. Les seccions infantil i juvenil participen al Festisierra – Festival Internacional de Folklore de Fregenal de la Sierra, a Extremadura.

2003

A finals de juny la secció juvenil participa al Festival Folk Grass 2003 a Àustria. La secció infantil es desplaça fins a Petra (Mallorca) per realitzar un intercanvi amb el grup mallorquí. El 18 d’octubre “Trium” es presenta al Teatre Principal d’Olot.

2004

El 6 de novembre, estrena de “Contradanses i minuets de l’arxiu musical de la Capella de Sant Esteve d’Olot” juntament amb l’orquestra de cambra de la Capella de Sant Esteve, sota la direcció musical d’Elisenda Carrasco. L’espectacle és seleccionat per formar part de Mediterrània – Fira d’espectacles d’arrel tradicional de Manresa. La secció juvenil de l’entitat fa una gira per diverses poblacions de Bulgària, Grècia i Itàlia. En destaca la seva participació al Internacional Folk Festival Varna 2004. L’Escola de dansa presenta l’espectacle “El joc del contrapàs” al Centre Cultural de Les Preses.

2005

Es replanteja l’estructura de l’Escola de Dansa, se n’amplien els continguts i es comença a denominar Marboleny Escola. La secció juvenil passa a denominar-se Marboleny Jove. A finals de juliol Marboleny Jove viatja a Taiwan per participar al VIII International Folk Festival I-Lan 2005. També participa a la Mostra de Folklore de Sestao (Bilbao).

2006

El 24 de juny, totes les seccions de Marboleny participen a la presentació de temporada, que dóna el tret de sortida als actes de celebració del 30 aniversari de l’entitat. Del 4 al 16 de juliol Marboleny Jove es converteix en el primer grup de dansa i música d’arrel tradicional catalana que participa al Mondial des cultures de Drumondville del Quebec, a Canadà. A finals d’estiu Marboleny Escola viatja fins a Eïvissa i realitza un intercanvi amb el grup Sa Colla de Vila. La primera setmana d’octubre comença el nou curs i, per tant, els primers assajos de la temporada. I ho fan de la millor manera, estrenant un nou espai: l’Espai de Dansa d’Arrel Tradicional.

2007

El 28 de juliol, Marboleny Jove, Marboleny Cos de Dansa i la Cobla Ciutat de Girona, pre-estrenen, al XXI Festival de Música Castell de Peralada, en el marc del Concert de Música Catalana, “LA DIFÍCIL SENZILLESA – univers musical de Joaquim Serra-“, un homenatge a aquest gran compositor empordanès. La proposta, que es va fer en motiu de la celebració al llarg del 2007 del centenari del naixement i dels 50 anys de la mort de Joaquim Serra, es va estrenar oficialment el 24 d’agost a l’Ésdansa 2007, davant d’una bona colla de familiars i amics del mestre.

2008

El cap de setmana del 26 i 27 d’abril, Marboleny Escola realitza un intercanvi amb l’Esbart Rocasagna de Gelida. El 17 de maig Marboleny participa a la primera edició de la Mostra de Cultura Tradicional que organitza Omnium a Olot. Al juliol, els més grans de Marboleny Escola viatgen fins al País Basc per conèixer el grup Elai-Alai Dantza Taldea de Portugalete. I a l’agost l’esbart participa, per primera vegada, a l’Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics que organitza Adifolk. En aquesta ocasió l’Aplec se celebra a Tallin (Estònia).

febrer 2021
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728