• El director de l’Ésdansa deixa el festival després de 19 anys amb les millors xifres de la seva història i consolida el certamen com el referent dins el món de la dansa d’arrel tradicional
  • La seva visió de futur i la clara aposta per la creació com a valor a reivindicar dins la dansa d’arrel tradicional han caracteritzat la seva direcció

Aquesta setmana el fins ara director de l’Ésdansa, Jordi Fosas, s’ha acomiadat del seu equip per emprendre un nou repte professional al capdavant de la direcció artística de la Fira Mediterrània de Manresa.
Després de 19 anys amb el càrrec de director de l’Ésdansa, Jordi Fosas deixa com a testimoni de la seva tasca un llegat avalat no només per la qualitat de les propostes i els espectacles programats, sinó també per les xifres rècord assolides especialment en les darreres edicions.
Els seus plantejaments artístics han demostrat que la dansa d’arrel està viva i que cal reivindicar el seu paper en l’actualitat, tal com indica el present d’indicatiu que encapçala el nom “És”dansa, símbol inequívoc del Festival i de la seva filosofia. Jordi
Fosas ha sabut inculcar l’esperit crític i reflexiu que tant el caracteritza a un certamen que després de 36 edicions no només continua existint, sinó que creix i evoluciona.
A hores d’ara encara no se sap qui serà el seu substitut com a director de l’Ésdansa, però l’equip que actualment recull el testimoni treballarà per seguir construint sobre els fonaments ideològics que Jordi Fosas va saber transmetre: una visió transversal de l’expressió artística, una mirada global de 360 graus sobre la dansa tradicional, i la confiança en aquelles noves creacions que des del respecte pel passat, són capaces d’innovar amb l’objectiu de crear futur.
El Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, com a entitat organitzadora del Festival Ésdansa, també deixa de tenir a Jordi Fosas com a president, després de 23 anys en el càrrec. El relleu, assumit per la candidatura de Roger Casalprim, ha estat plantejat amb l’objectiu de donar pas als més joves de Marboleny i enfocar el projecte a través de noves idees i plantejaments regeneradors. No obstant això, el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny ha fet pública la seva absoluta gratitud a Jordi Fosas, agraint-li la feina feta tant a l’entitat com a l’Ésdansa, amb la certesa que el seu referent perdurarà com a llegat.

Perfil professional
Jordi Fosas, nascut a Olot l’any 1976, comença a ballar dansa tradicional a l’edat de 14 anys. La seva afició, però, es converteix ràpidament en vocació i en professió. Des de 1996 ha estat president del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, entitat especialitzada en la recerca, formació, creació i difusió de la dansa d’arrel tradicional.
Des del 2001 i fins a l’actualitat, ha assumit la direcció del Festival Ésdansa de les Preses, on també va ocupar el càrrec de gerent durant els anys 2006 i 2007. A més a més, des de l’any 2010 ha estat vicepresident de Festivals du Sud, Xarxa de Festivals del sud d’Europa de danses populars. En el mateix àmbit de la cultura popular, i durant deu anys, va ser secretari de l’Agrupació d’Esbarts de les Comarques Gironines.
Jordi Fosas també està relacionat professionalment amb el món de la producció de grans esdeveniments, com a soci cofundador i director-gerent de l’empresa La Caraba Produccions – serveis a la cultura SL, empresa especialitzada en la producció i serveis tècnics integrals per a esdeveniments.