L'Esbart Marboleny estrena COMTE ARNAU

12/07/2011
Cartell Sant Joan.jpg

Una coproducció d'Ésdansa 2011 i Terra de Comtes i Abats, en motiu de l'Any Maragall

COMTE ARNAU és una creació de dansa d’arrel tradicional de l’Esbart Marboleny en forma de ballet argumental que parteix dels tres poemes de Joan Maragall (1860 -1911) dedicats al Comte Arnau: El Comte Arnau, Visions&Cants (1900) / Ànima, Enllà (1906) / La fi del Comte Arnau, Seqüències (1911). A més, se serveix també d’elements de la llegenda tradicional, així com d’algunes de les tesis de Josep Romeu i Figueras, pel que fa a la interpretació del mite.

Segons la llegenda, el Comte Arnau és un senyor feudal condemnat per haver incomplert un pacte: el pagament de “les soldades”. També -segons una variant més tardana - pels pecats comesos al Monestir de Sant Joan de les Abadesses.

Aquesta mirada actual al mite del Comte Arnau és la producció més ambiciosa de l’Esbart Marboleny, un homenatge a Joan Maragall que forma part de les propostes de l’Any Maragall 2010-2011 que commemoren el doble aniversari del poeta (150 anys del naixement i 100 anys de la mort). Una coproducció del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny – Ésdansa 2011 i del Consorci Ripollès Desenvolupament a través de la marca Terra de Comtes i Abats. La proposta tindrà una doble estrena. Mentre aquest dissabte es podrà veure a Sant Joan de Les Abadesses, el divendres 26 d’agost s’estrenarà en el marc de l’Ésdansa, a Les Preses.

Sobre l’escenari una trentena de balladors del Cos de Dansa de l’Esbart Marboleny interpreten els diferents personatges que intervenen a la llegenda: el Comte Arnau, Adelaisa, la Muller, les Filles, Les Veus de la Terra... També intervé el poeta, interpretat per l’actor Francesc Ten.

COMTE ARNAU HA COMPTAT AMB LA COL·LABORACIÓ DE L'ACTOR LLUÍS SOLER I LA CANTANT LÍDIA PUJOL

L’actor Lluís Soler ha estat l’encarregat d’enregistrar els fragments dels poemes de Joan Maragall que situen l’acció al llarg de l’espectacle. També hi ha pres part la cantant Lídia Pujol, que ha posat veu a la Cançó descantada, una reinterpretació de la cançó tradicional del Comte Arnau, a partir d’un text de Miquel Pujadó.

La coreografia ha estat elaborada per Jordi Bassaganyas i Joana Vila, i el guió argumental i coreogràfic l’ha realitzat Josep Garcia, amb l’assessorament de Manuel Cubeles.
La música de l’espectacle compta amb una àmplia gamma sonora. Les melodies tradicionals catalanes són la base de les músiques de nova composició per a cobla que signa el compositor Agustí Pedrico. Ha estat enregistrada per la Cobla Ciutat de Girona, sota la direcció de Marcel Sabaté. D’altra banda, es compta amb la presència de peces musicals emblemàtiques com de W.A Mozart -Lacrimosa, Requiem- (1791); i d’Eduard Toldrà -La Maledicció del Comte Arnau- (1926); i també cants monàstics d’origen gregorià.
La il•luminació la signa Toni Pujol, i el vestuari, el dissenyador Josep Ahumada.

ESTRENA - COMTE ARNAU -
XVI Cicle de Representacions del Mite del Comte Arnau / dissabte 16 de juliol / 22:00h / Claustre del Monestir de Sant Joan de Les Abadesses
Venda d'entrades: Oficina de turisme de Sant Joan de Les Abadesses / Plaça de l'Abadia, 9 / 972 72 05 99

Enrera

octubre 2020
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031