Més de 500 persones omplen la Plaça del Gambeto per escoltar les cançons i tonades a Riudaura

24/07/2011
CANTADORS.JPG

Els balcons de la Plaça del Gambeto es converteixen en escenaris de la vetllada

El passat dissabte 23 de juliol, la Plaça del Gambeto de Riudaura es va omplir de gom a gom per seguir la sisena edició de la proposta de música tradicional i popular "D'aquí estant veig una estrella -cançons i tonades tradicionals a Riudaura-". El concert va convocar més de 500 persones, rècord de públic del concert, fet que el consolida plenament dins la programació musical d'estiu de la comarca de la Garrotxa.

Un petard, simbolitzant l'estrella, va donar el tret de sortida a prop de dues hores de concert. Els blacons de la Plaça del Gambeto es van convertir en escenaris de la vetllada i, seguint el format de les edicions anteriors, una versió del Ball del Gambeto o del Roser va encetar les intervencions musicals. En aquesta ocasió va ser una versió a guitarra i veu, interpretada per Francesc Tomàs "Panxito" i Laura Plasència.

Una part important del concert va ser protagonitzada pels propis riudaurencs. Una vintena de cantadors van interpretar diverses cançons des de balcons i racons de la Plaça: La Mare de Déu, Una matinada fresca, Jeroni si et vols casar... Moltes cançons i tonades, les mateixes que els nostres avantpassats entonaven tot treballant, en festes religioses o bé en estones quotidianes de lleure. En aquesta ocasió cal destacar la incorporació d'una nova generació de cantadors, els més petits del poble, que per primera vegada van cantar des d'un dels balcons de la Plaça. Van interpretar Ai mare aneu a missa.

Per completar les actuacions de la gent de Riudaura, els grup Músics de Riudaura van presentar actualitzacions del cançoner popular i tradicional: Don Lluís, El mariner, La Pastoreta... Riutaca, va obrir el concert amb l'entrada a la Plaça amb tocs de tambors.

El cartell comptava amb dues formacions convidades: La Criatura Verda i el grup La Gresca. La Criatura Verda, integrada per Francesc Tomàs "Panxito", Laura Plasència, Albert Dondarza i Pere-Pau Jiménez, va oferir el repertori del seu disc "De més verdes en maduren", amb el Don Lluís, El Rossinyol, El Marxant... La Gresca, integrada per una desena de cantadors amb l'acompanyament de l'acordió, van interpretar cançons del cançoner popular olotí de temàtica picaresca i burlesca: Pels carrers de Freixanet, Pere sac i cordes, Aigua gelida, L'aigat d'Olot...

El concert va cloure amb una interpretació conjunta de la cançó que dóna nom al llibre de cançons i tonades de Riudaura, que també dóna nom a aquest festival de música tradicional: "D'aquí estant veig una estrella".

L'alcaldessa de Riudaura, Eulàlia Massana, i Josep Garcia, del Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa, han destacat que el sisè "D'aquí estant veig una estrella -cançons i tonades tradicional a Riudaura-" ha complert amb dos dels propòsits que van portar a l'Ajuntament de Riudaura i al Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa del Marboleny a tirar endavant el projecte de publicació. D'una banda, pel que fa a la difusió d'un patrimoni (musical, literari, sociocultural i històric) sorgit d'un treball de camp, amb els enregistraments i les transcripcions corresponents; però, per altra banda, també la decidida voluntat que aquests materials recuperessin espais de difusió en la societat actual, molt diferent d'aquella que els va veure sorgir i trasnmetre's de generació en generació.

Enrera

octubre 2020
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031