L’ENTITAT

El Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny (CCTPM) és una entitat sense ànim de lucre que treballa per la dansa i la música catalana d’arrel tradicional, incentivant la recerca, la promoció i l’aprenentatge i la formació.

I ho fa a través de tres agents adherits al Cercle:
– El Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa
– El festival Ésdansa
– L’Esbart Marboleny

Tots tres instal·lats a l’Espai de Dansa d’Arrel Tradicional de Les Preses.

ESBART MARBOLENY

FESTIVAL ÉSDANSA

GRUP DE RECERCA FOLKLÒRICA DE LA GARROTXA

MISSIÓ

Treballar en favor de la dansa d’arrel tradicional i la cultura popular catalana a través de la formació, difusió, exhibició i recerca des del municipi de les Preses i des de l’associacionisme cultural per afavorir una major cohesió social i vincle de la comunitat amb el territori

VISIÓ

Esdevenir una entitat de referència a la comarca de la Garrotxa amb projecció nacional en el camp de la cultura popular que treballa a partir d’una forta base social.

VALORS

Participació
Associacionisme
Constància
Voluntariat
Equilibri territorial

HISTÒRIA

1976-1983

La principal activitat del Cercle Marboleny durant aquest anys va ser la Colla Sarandista, que es va proclamar campiona diversos anys consecutius als Campionats Provincials. Els anys de sardanes es van acabar quan l’entitat va rebre el Bàsic d’Honor del Campionat de Catalunya de Colles Sardanistes. La colla va participar en 158 concursos, en 86 dels quals van obtenir el primer lloc. Els directors tècnics en aquesta època d’or de Marboleny van ser l’Enric Plana i Robert Renedo

a partir de 1983

El pes de l’entitat recau sobre l’Esbart Dansaire. Els primers passos de l’esbart van ser l’any 1981, de la mà de Florenci Pla, exdirector de l’Esbart Dansaire de Ripoll. Però es va presentar oficialment el 83 amb una ballada a Les Preses i sota la direcció de Frederic Gaude i Vinyes, dels Ballets de Catalunya de Barcelona. Al mateix any l’entitat va rebre l’Almorratxa d’Or, màxim guardó que atorga l’Obra del Ballet Popular als esbarts. Al llarg de la dècada dels 80 l’Esbart es va dedicar a portar les danses catalanes arreu del Principat i arreu del món.

També l’any 83 el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny va crear el Festival Internacional de Música i Dansa de Les Preses, una aposta per l’intercanvi de cultures, que el 2002 es va convertir en el Festival Ésdansa.

Nou anys més tard, al 1992, l’entitat es va marcar un nou objectiu: conservar i recuperar la memòria viva de la Garrotxa. Va néixer el Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa (GRFG).

També a la mateixa dècada dels 90 l’entitat arriba a la seva etapa de maduresa i s’encaren nous projectes creant així l’Escola de Dansa i incorporant l’etnocoreògraf Manuel Cubeles i la musicòloga Pilar Lòpez com col·laboradors habituals de l’entitat.

Els 2000 van venir plens d’estrenes del Cos de Dansa de l’esbart. “La Moixiganga de Lleida”, estrenada al temple de la Sagrada Família de Barcelona, l’espectacle “Símbols” o la proposta “Saturnals o l’absurd e la disbauxa” entre molts d’altres.

El 2005 es reesctructura l’escola de dansa que passa a denominar-se Marboleny Escola i la secció juvenil passa a ser Marboleny Jove, que el mateix any viatge fins a Taiwan, i el seguent a Quebec, Canadà.

L’Espai de Dansa d’Arrel Tradicional de Les Preses esdevé una realitat el 2006. Una infraestructura que dota l’esbart d’un espai especialment pensat per desenvolupar la seva activitat i que consolida l’entitat com un referent al territori.

El 2007, en motiu del centenari del naixement i el cinquentenari de la mort del compositor empordanès Joaquim Serra, l’Esbart Marboleny va estrenar “La difícil senzillesa  -univers musical de Joaquim Serra-“.

CERCLE DE CULTURA TRADICIONAL I POPULAR MARBOLENY

Carrer La Fageda, s/n · 17178 Les Preses (Girona)
Tel 972 69 34 85 · marboleny@marboleny.cat